Župna kateheza

Župna kateheza - Krščanska obaveza kroz svih osam godina školovanja

Poštovani i dragi roditelji, vjeroučitelji, katehete i svi vi dragi vjernici, pozivamo vas da se aktivno, prema svojim mogućnostima uključite u sve ono što se tiče odgoja djece. Uz školski vjeronauk, za roditelje vjernike župna kateheza je najnaravnije mjesto gdje bi djeca trebala primiti ono što samo zajednica vjere može dati, a to je liturgijsko-molitveni odgoj koji se uz obitelj odvija u našoj župi. Djeci treba pružiti svjedočanstvo kršćanskog života i molitve te Caritasa da ne bi vjeru shvatili kao neku nauku, neko znanje. Vjera nije samo znanje. Ona se temelji na susretu s osobom Isusa Krista najvećeg prijatelja čovjeka koga valja upoznati i srce mu otvoriti. Na sve ono što je On za nas učinio treba odgovoriti POSLUŠNOM VJEROM. 
Stoga vas sve pozivamo da potaknete djecu, sami im budete primjer i poticaj svojom aktivnom vjerom. Nemojmo djecu dovoditi ili dovoziti na vjeronauk ili misu, a sami da s njima nismo ili ne sudjelujemo u onome što možemo! Pozivamo vas da u nedjelju aktivno sudjelovati na sv. Misama, da zajedno molimo Božji blagoslov za učitelje, vjeroučitelje, katehete, vas roditelje i sve nas koji smo sudionici odgojnog procesa vaše djece!

NAPOMENA:

U našoj župi postoji redovita župna kateheza za svu djecu od 1. - 8. razreda (pogledajte raspored župne kateheze). Svakako treba djecu uključiti u katehezu od prvog razreda. Loša je kršćanska praksa da djeca nakon primljene Prve Pričesti prestaju dolaziti na župnu katehezu. Pojavljuju se tek u osmom razredu da „obave“ Krizmu. Nastojmo izbjegavati ovakvu praksu, jer upis na župnu katehezu samo u osmom razredu neće biti moguć. Potreban je kontinuitet u duhovnom rastu i napretku.

Važno: Za primanje svetih sakramenta potrebno je redovito pohađati vjeronauk u školi i župnu katehezu u Crkvi.