Povijest

Župa blaženog Alojzija Stepinca Bestovje - Novaki - Rakitje

Ukratko povijest župe:

Župa Bl. A. Stepinca osnovana je dekretom zagrebačkog nadbiskupa 1. rujna 2001. god. Nastala je dismembracijom župe Presvetog Trojstva u Svetoj Nedelji i obuhvaća tri naselja: Bestovje - Novake i Rakitje. Župu je u jesen 2004. godine preuzeo sadašnji župnik Božidar Cindori koji je prvu godinu stanovao u župi Kerestinec, jer ovdje nije bilo crkve.

U počecima župe mise su se održavale u vatrogasnom domu, predvorju škole i maloj kapelici sv. Andrije u Novakima. Nakon ishođenja svih dozvola, 27. svibnja 2005. kard. Josip Bozanić je blagoslovio kamen temeljac. Gradnja je započela - te je na veliku radost već te iste godine u crkvi slavljena prva polnoćka, a župnik uselio u novu župnu kuću. Radovi su nastavljeni velikim intenzitetom te je 22. 10. 2006.  godine uređenu crkvu blagoslovio kard, Bozanić. Crkva je danas velikim dijelom uređena, kao i okoliš.

Duhovni život: zborovi

Uz gradnju crkve počela se stvarati i živa vjernička zajednica. Od osnutka župe djeluje i župni zbor. I zbor mladih djeluje od 2003. godine. Dječji zbor djeluje od dolaska župnika Cindorija u župu tj od 2004. godine. Sva tri zbora kojima se pridružuje i župni band „Novi svijet“ vrlo su aktivna i animiraju nedjeljnu liturgiju na trima misama. Zbor mladih iza sebe ima jedan snimljeni nosač zvuka (CD), dok dječji zbor „Stepinčevi mališani“ ima iza sebe dva nosača zvuka.

Uz nedjeljne nastupe ovdje u crkvi zbor mladih nastupa i u drugim župama, dok dječji zbor gostuje na mnogim festivalima duhovnog i svjetovnog karaktera, a posebno valja naglasiti da već sedmu godinu za redom nastupaju na božićnom koncertu u Ciboni.

Župni tamburaški sastav u župi je oformljen i župni tamburaški sastav koji redovito vježba sa svojim profesorom te nastupa za prigodne svečanosti. Naziva se Tamburaški sastav "Zlatne godine".

Orgulje zahvaljujući gosp. Branku Špoljariću, (sada već pokojnom) dobili smo u donaciju 50 god. stare orgulje sa 19 registara u evangeličkoj crkvi u Reinfeldenu. Kompletnu restauraciju izvršio je graditelj orgulja Marko Rastija. One, ne samo da su nam ukras već i svojim zvukom doprinose liturgijskom životu naše župe.

Vitraji

  • U pokrajnim lađama vitraje je izradio ak. slikar Ante Čulo u kojima dominiraju praelementi: vatra. voda, zemlja i zrak koji su osnovni elementi i sakramenata kao znakova našega duhovnoga života.
  • U srednjoj lađi vitraje je izradio ak. slikar Branimir Dorotić i uz Božićni prizor prikazani su sveci našega naroda.
  • Središnji vitraj na koru izradio je također ak. slikar Ante Čulo i prikazuje središnji kršćanski znak: Križ koji je izvor našega života, sa elementima Isusove muke. Križ koji je izvor svjetla u našem životu.

 

Velika oltarna slika A. Stepinca jest zapravo privremeno rješenje dok se ne odluči što će na tome mjestu biti. U tijeku je unutrašnje uređenje crkve. Postavljene su nove klupe zalaganjem župljanina Ivana Bungića, Postavljen je novi kameni oltar, tabernakul, krstionica i svetohranište.

Križni put nove postaje Križnog puta postavljene su u crkvi 2010. godine i djelo su domaćeg župljanina akademskog kipara Petra Ujevića.

Društveni život ispod crkve se nalaze dvije velike dvorane za društveni život župljana. One su mjesto svakodnevnog, a osobito nedjeljnog okupljanja nakon svete mise. U njima se održavaju razne književne večeri, promocije, koncerti. Župljani se okupljaju povodom slavlja krštenja, vjenčanja ili sprovoda. U njima se djeca igraju.